Logo cabecera
 
 
 
Usuario Usuario Anónimo

Acceso rápido
Nick
Contraseña
  Acceder  

Acceso clásico
No recuerdo mi contraseña
Recomendado Registrarme. Nuevo usuario
Búsquedas

Buscar una excursión

Búsqueda avanzada

Estadísticas
 • Hoy
  • 0 visitas
  •  páginas
 • Totales
  • 901668 visitas
  • 3095454 páginas
 • Excursiones
  • 3990 realizadas

Valid HTML 4.01 Transitional

CSS Válido!

Serra de Busa, presó del Capolatell i El Cogul (1526 m)
Ficha
Imagen portada de la excursión
Fecha 30 de Diciembre de 2007
Tipo de excursión Trekking
Dificultad SD+, 21 Km., +920m., -920m.
Conseguida Conseguido Sí
Excursión visitada 14740 veces ( 3 esta semana )

Resumen

Caminada de 8 hores per corriols, senders i pistes.

Aparquem i sortim de Sant Lleïr (a la Vall d'Ora).

Itinerari: Sant Lleïr - El Pujol - Orriols - escala d'Orriols - La Bartolina - Sant Cristòfor de Busa - Presó del Capolatell (o de Busa) - El Cogul (1526 m) - Grau de Vilamala - Sant Pere de Graudescales - Sant Lleïr.

Dels 14 que hem assistit, dues persones no figuren a la llista degút a que no estan donades d'alta al grup: la Laura i la Cristina.

Crónica

La Serra de Busa, es pot dir que és una serra quan se la divisa des del nord, però en realitat és un altiplà antigament habitat, envoltat de cingleres molt altes a la cara nord, i estretes al seu extrem oest, on hi ha la punta del Capolatell, anomenat també La Presó de Busa.

Aquest topònim indica la importància que tingué aquesta zona durant la guerra del Francès, 1809/1814, doncs en aquest punt s’hi tancaven presoners que només en podien escapar saltant els cingles. Actualment un pont metal·lic permet accedir-hi.

Arribem amb cotxe des del poble de Navès i aparquem davant d’una placa en record de Guifré el Pilós, fundador llegendari de Catalunya. En aquest indret hi ha el museu i la serradora de la Vall d’Ora, i uns metres més enllà, a l’altre banda del riu, la masia El Pujol, dedicada a l’agroturisme. No hi ha cap bar ni cap restaurant en aquesta zona.

Comencem a caminar a les 9:15 h cap a la masia El Pujol seguint les indicacions. La travessem. Seguim una pista fins a la següent vivenda (Cal Riuet) i prenem a l’esquerra un corriol que ascendeix direcció oest, superant la primera cinglera fins a la casa d’Orriols. Creuem la pista i en breu trobem a la dreta un corriol (pal indicador) que continua amunt fins a l’Escala d’Orriols. Aquesta escala metàl·lica ens permet superar la segona i última cinglera i arribem a l’altiplà de Busa.

Caminem per terreny desbroçat fins la la casa La Bartolina; prenem la pista cap a l’oest fins una cruïlla on ens desviem momentanniament a la dreta per apropar-nos a Sant Cristòfol de Busa. Recuperem la pista a la cruïlla anterior i continuem a l’oest, passant la casa de La Vila. La pista es va estrenyent fins que esdevé un sender i arriba a un coll. Trobem una taula d’orientació i la cinglera nord de la serra, amb una vista impresionant de la serra del Port del Compte, San Llorenç de Morunys, i la serra de Batets als nostres peus.

Des d’aquest coll el sender continua a l’oest, flanquejant el Capolat pel sud fins que una bretxa de uns 5 m d’ample i molts més de fons ens separa del Capolatell (o Presó de Busa). Afortunadament un pont metàl·lic permet l’accés. Aquest és el punt més occidental de la serra i la vista s’obre a ponent cap al santuari de Lord i el pantá de la Llosa del Cavall.

Desfem el camí fins el coll on hi ha la taula d’orientació i iniciem el retorn carenejant la serra en direcció est, per terreny de matolls on es perd amb facilitat el corriol (és acosellable seguir sempre la carena arran de cinglera). Passarem pel punt culminant de la serra, el Cogul, de 1526 m i tindrem sempre a la nostra esquerra vistes de la Serra del Verd, el Pedraforca i la Serra d’Ensija.

Quan la carena es suavitza i gairebé desapareix la cinglera trobem el grau de Villamala. Prenem el cami que hi passa cap a l’esquerra i entrem a la ombrívola cara nord de la serra en direcció oest; en el primer trencall a la dreta recuperem la direcció est fins a Les Collades, on un corriol inicia el descens. Quan el camí comença a planejar trobem un trencall a l’esquerra i fem una nova ziga-zaga per terreny perdedor. Es tracta de passar al barranc que hi ha més al nord, el qual, en fort descens ens conduirà a Sant Pere de Graudescales.

Des d’aquí seguim la pista evident cap al sud, seguint el curs del riu Aigua d’Ora fins a la Vall d’Ora, on arribem al cap de 8 hores d’haver començat.

by Sergi C

Participantes

Picos

Otros

/dat/img/mapas2D/65.jpgMapa 2D

VOLVERVOLVER

(C) Rocs&Pics 2018 - Aviso Legal - Mapa Web

Todas las fotos de las crónicas están disponibles en resolución fotográfica bajo demanda expresa al grupo.

Para cualquier consulta escribir a: webmaster@rocsandpics.net

Colabora con nosotros